Kalium on ehkä tärkein elektrolyytti ihmiskehossa. Tässä blogissa tarkastelemme siksi, mitä kalium tarkalleen ottaen on, mitä se voi tehdä terveydellemme ja mitkä elintarvikkeet sisältävät runsaasti sitä.
Neljästä tärkeimmistä elektrolyytistä, joita ihmiskeho tarvitsee päivittäin:
K – kalium 4700mg päivässä;
Na – natrium (typpi) 1500-2300mg päivässä;
Ca – kalsiumia 1000mg päivässä;
Mg – Magnesium 420mg päivässä;
Lihakset supistuvat ja rentoutuvat uudelleen natriumkaliumpumpun avulla käyttämällä kalsiumia ja energiaa ATP:n muodossa. Suurin osa kaliumista on lihassolussa ja suurin osa natriumista on lihassolun ulkopuolella. Kun lihas vastaanottaa signaalin aivoista, lihassolu päästää natriumin sisään ja potaska virtaa ulos. Tämä saa lihaksen jännittymään ja kun kaliumia ja natriumia puristetaan takaisin, lihas rentoutuu.
Potasalla on myös tärkeä rooli signaalien välittämisessä ja nopeudessa hermosoluissa. Urheilijat hyötyvät siksi runsaasti kaliumia sisältävästä ruokavaliosta, jotta he rakentavat enemmän lihasmassaa, joka reagoi nopeammin. Ajattele nyrkkeilijöitä, tennispelaajia, jalkapalloilijoita ja voimaurheilijoita.
Urheilijoiden kaliumin puute voi aiheuttaa kouristuksia ja lihasten väsymystä.
Natrium (nitraatti) ja kalium toimivat yhdessä kehossamme säätelemään nestetasapainoa. Heitä kutsutaan joskus toistensa vastineiksi. Potaskaan verrattuna natriumilla on ominaisuus sitoa itseensä enemmän kosteutta. Jos syöt paljon natriumia, natriumin määrä veressäsi nousee ja sen mukana nesteen määrä. Tämä aiheuttaa verenpaineen jälleen nousun. Tämä puolestaan lisää suuresti infarktin riskiä. Jos syöt sitten enemmän kaliumia, verenpaine laskee jälleen. Tämä toimii toisaalta, koska suonissa olevan veden määrä vähenee, mutta toisaalta myös siksi, että kalium saa verisuonten seinämiä laajenemaan ja nesteitä ja kuona-aineita erittämään munuaisten kautta. Kaliumin lisääminen auttaa elimistöä pääsemään eroon natriumepätasapainosta ja voi laskea verenpainetta jopa 6 mmHg. Korkea verenpaine on yksipuolisen suolan kulutuksen vuoksi länsimaisen väestön keskeinen sairauslähde. Yksi syy korkean verenpaineen esiintymiseen on se, että ruokavaliomme sisältää liian paljon jalostettuja ruokia ja liian vähän hedelmiä ja vihanneksia. Jalostetut ruoat maustetaan usein kohtuuttomilla määrillä puhdistettua suolaa.
Suurin osa kaliumista löytyy hedelmistä. Hyvä hedelmälannoite on siksi NPK-lannoite, jossa on paljon kaliumia (K) ja vähemmän natriumia (N) ja fosforia (P). Runsas kaliumlannoite tuottaa siksi terveellisempiä ja suurempia hedelmiä.
Korkean verenpaineen lisäksi kaliumin puute voi aiheuttaa myös monia muita vaivoja, kuten heikkoutta, väsymystä, lihaskrampit, unettomuutta, arterioskleroosia, pistelyä, hengenahdistusta, epäsäännöllistä sydämenlyöntiä ja ummetusta. Jälkimmäinen johtuu siitä, että kalium auttaa lähettämään signaaleja aivoista suolistoon, mikä voi aiheuttaa siellä supistuksia.
Vakava potaskan puute johtaa usein nilkkojen ja jalkojen turvotukseen.
Insuliiniresistenssillä tai diabeetikoilla on myös lisääntynyt kaliumin tarve. Itse olen joskus auttanut diabetestani 2 lisäämällä kaliumin, magnesiumin ja D-vitamiinin saantiani (solarium) ja pakottamalla itseni vastoin kehoni tahtoa tekemään intervallitreeniä tyhjään vatsaan, jossa juoksin 12x 3 minuuttia 1 minuutin taukolla. aika. On tärkeää, että sykkeesi on aina yli 120 ja levossa aina alle 120. Tällä tavalla pakotat kehosi kuluttamaan liian korkeaa sokeri- ja insuliinitasoa kivennäisaineiden ja D-vitamiinin avulla. Raskas harjoittelu oli tarpeeksi saamaan minut taas hyvälle tuulelle sen jälkeen.
Stressi kuluttaa myös paljon potaskaa ja muita kivennäisaineita ja vitamiineja. Ihmisen, jolla on korkea stressitaso, olisi varmasti hyvä ottaa enemmän potaskaa magnesiumin, B12-vitamiinin ja D-vitamiinin kanssa pysyäkseen rauhallisena.
Liian vähäisen kaliumsaannin lisäksi puutos voi johtua (kroonisesta) ripulista, laksatiivien käytöstä, toistuvasta oksentelusta, saven syömisestä, hormonaalisista poikkeavuuksista ja lääkkeiden käytöstä. On myös todisteita siitä, että kaliumin puute voi haitata insuliinin tuotantoa ja siten nostaa verensokeritasoja. Kalium varmistaa, että elimistö pystyy varastoimaan glukoosisokeria maksaan.
Potaska suola
Natriumpohjaista suolaa käytettäessä suositellaan karkeaksi jauhettua merisuolaa, koska ruokasuola on erittäin hienoksi jauhettua ja sisältää siten enemmän natriumia tilavuutta kohti. Natriumpitoisuus per 100 grammaa ei eroa paljon paperilla. Siitä huolimatta, erään tutkimuksen mukaan (kelttiläinen) merisuola nostaa verenpainetta vähemmän kuin puhdistettu suola. Analyysi osoittaa, että ruokasuola ei sisällä käytännössä lainkaan kivennäisaineita, toisin kuin puhdistamaton suola. Esimerkiksi jälkimmäinen sisältää hieman vähemmän natriumia ja paljon enemmän magnesiumia ja kaliumia.
Potaska lisäravinteiden kautta
Markkinoilla on useita merkkejä, jotka tarjoavat potaskaa lisäravinteena. On myös urheilijoita, jotka juovat puhdasta kaliumbikarbonaattia teen kanssa. Oikein tasapainotettuna tämä auttaa rakentamaan ja ylläpitämään lihasmassaa ja antaa urheilijalle nopeamman palautumisajan. Sitä ei kuitenkaan suositella ottamaan vain siksi, että terveellinen ruokavalio voi helposti täyttää kaliumtarpeen syömällä hyvin kasvaneita hedelmiä. Lisäksi tableteista tai lisäravinteista saatu potaska voi johtaa ylimäärään, mikä voi lievissä tapauksissa aiheuttaa maha-suolikanavan vaivoja, mutta vakavammissa sydämen rytmihäiriöissä. Ylimääräinen kalium nostaa kehon pH-arvon liian korkeaksi. Ensimmäinen osoitus kaliumylijäämästä on silloin, kun lihakset supistuvat ajoittain hallitsemattomasti (liian korkea tai matala pH-arvo). Liiallinen potaska voi myös aiheuttaa munuaiskiviä, mikä vaikeuttaa virtsaamista. Lasillinen vettä, jossa on omenahappoa ja ilman kaliumia hetkeksi, ratkaisee nämä ongelmat nopeasti. Omenahappo alentaa taas pH:ta ja saa kaliumin liuottamaan munuaiskiviä uudelleen.